Specialisaties

  • Home
  • Adem- en ontspanningstherapie (AOT)

Adem- en ontspanningstherapie

Methode Van Dixhoorn

 

Over Spanning:

Spanning is nuttig. Om in tijd van drukke werkzaamheden of stressvolle situaties te kunnen functioneren, bouwt  elk mens spanning op. Als de spanning blijft terwijl de oorzaak is verdwenen ontstaan klachten.

 

Werken aan je ademhaling is werken aan jezelf.

 

Wat is adem- en ontspanningstherapie?

Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging die door het hele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewust worden en het leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid. Met adem- en ontspanningstherapie krijgt u inzicht in hoe u met spanning en adem omgaat en leert u spanning te reguleren, zodat er balans ontstaat tussen spanning en ontspanning.

 

Bij welke klachten is Adem- en ontspanningstherapie zinvol?

 

Functionele problemen: Houding-  en ademproblemen, rug en nekklachten, chronische pijn (denk aan reuma), KANS (Klachten arm, nek, schouder), slechte rompbalans, whiplash, stemproblemen.

 

Problemen van lichamelijke oorzaak die tot spanning kunnen leiden zoals neurologische problemen, hart en longproblemen en andere aandoeningen.

 

Spanning gerelateerde klachten : klachten zonder lichamelijke oorzaak zoals hyperventilatie, stress, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen.

 

Psychische problemen bijvoorbeeld angst, depressie, fobieën , paniek, traumaverwerking.

 

De behandeling
U leert via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning en u leert hoe deze spanning door uzelf verminderd kan worden. Er ontstaat inzicht in de aard van de ontspanningsreactie. Door het ontstane inzicht bent u in staat om spanningsklachten in de toekomst te voorkomen, waardoor u niet meer afhankelijk blijft van behandeling.

 

Adem- en ontspanningstherapie hoort niet onder fysiotherapie.

 

Informeer bij uw verzekeraar of er vergoeding plaats vindt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk vanuit de alternatieve zorg.

 

Verder info over de therapie:

www.vandixhoornvereniging.nl

www.ademtherapie-aos.org